HRM Technologie en verandermanagement
De introductie van nieuwe HRM-technologie en de noodzaak van verandermanagement
Het HRM Kompas-model zorgt voor een toekomstbestendige implementatie van nieuwe technologie binnen de HRM-bedrijfsvoering. Of het nu gaat om de implementatie van geheel nieuwe HRM-software, de optimalisatie van specifieke onderdelen van het huidige HRM-systeem, de introductie van data-gedreven werken of de introductie van BPM (Business Process Management) met Sensus software; de technische implementatie gaat altijd gepaard met organisatorische en menselijke verandering. Het succes van een project hangt dan ook niet alleen af van de technologie zelf, maar vooral van de mate waarin de organisatie en haar medewerkers de benodigde verandering ondersteunen om de beoogde resultaten te realiseren.
Integraal veranderen
Een pure focus op technologie – zoals softwareapplicaties, systemen, data en workflows – kan ertoe leiden dat doelen niet worden behaald, zelfs wanneer het project in termen van tijd, budget, mijlpalen en risico’s (bijvoorbeeld volgens PRINCE2) goed wordt gemanaged. Het is cruciaal dat de organisatieverandering die samengaat met nieuwe technologie integraal wordt gemanaged. Echter, dit moet wel situationeel worden aangepakt. Er bestaan geen standaard verandermanagementformules, maar een laissez-faire aanpak werkt evenmin.
Afhankelijk van de organisatie, de mensen en de omgeving wordt een gewogen veranderplan op maat gemaakt en procesmatig doorlopen.
HRM Kompas organisatie verandermanagement
Het HRM Kompas is een samengesteld integraal model dat effectief gebruikt kan worden bij het verandermanagement rondom de introductie van nieuwe technologie in HRM-organisaties.
Organisatieaspecten die belicht worden:
- Ontwikkelingen in de (externe) omgeving van de organisatie
- Gebeurtenissen in de (interne) organisatiecontext van de HRM-functie
- Management en medewerkers
- Visie, missie en strategie
- Processen, inclusief systemen en software
- Structuur
- Cultuur
- Besturing
- Veranderkracht
- Collectieve samenwerking en collectief handelen
Schema: HRM Kompas model
Het integrale HRM Kompas-model wordt met succes toegepast in de praktijk. Dit methodische raamwerk leidt tot gestructureerde en overzichtelijke veranderingen. Het HRM Kompas is samengesteld uit relevante (wetenschappelijke) theorieën uit de organisatiekunde en HRM-wetenschap. De aanpak fungeert als een blauwdruk voor organisaties en waarborgt de continuïteit bij de introductie van digitale technologie of een HRM-koerswijziging.
Het veranderplan
Geen enkele organisatie is hetzelfde. Wat echter wel steeds terugkomt, is de gestructureerde procesaanpak waarbij rekening wordt gehouden met zowel organisatorische als menselijke aspecten. Vanuit de visie dat een organisatie een doelgerichte samenwerking tussen mensen is, is het essentieel dat de introductie van nieuwe technologie actief wordt ingevoerd en ingepast binnen de organisatie en haar medewerkers.
Vanuit de leverancier van technologie mag worden verwacht dat deze de technische en functionele implementatie begeleidt, ondersteund door een projectleider als aanspreekpunt. De eigen organisatie is echter verantwoordelijk voor het managen van de benodigde verandering, zodat de inzet van nieuwe technologie toekomstbestendig is.
Een rationeel veranderplan, oftewel het doorlopen van een veranderproces, kan worden vergeleken met de logica van een behandelplan van een medisch specialist dat gericht is op het oplossen van een medische kwaal. Ook hier streeft de behandelaar op gestructureerde wijze naar het behalen van een behandelresultaat.
Schema: Een veranderplan als rationeel veranderproces. Een veranderstrategie en een samenspel van veranderaanpakken en interventies.
Het rationele integrale veranderproces bestaat uit drie samenhangende elementen:
- Veranderstrategie: Een overkoepelende strategie met een centraal thema.
- Veranderaanpakken: Een werkwijze en logische fasering voor organisatorische deelaspecten.
- Veranderinterventies: Concrete acties gericht op geïnventariseerde knel- of aandachtspunten.
Dit geheel en de onderlinge afhankelijkheden worden schematisch weergegeven. Dit schema kan als gespreksplaat worden gebruikt voor de nieuwe koers en de implementatie van nieuwe technologie binnen de organisatie.
Opmerkelijk | HRM Kompas: ontwikkeld voor HRM, maar universeel toepasbaar
Het HRM Kompas wordt door iosyn toegepast in het HRM-vakgebied, maar is universeel inzetbaar voor diverse organisatieveranderingen. De kracht van het model ligt in de integrale aanpak, omdat bepaalde problematiek of vraagstukken niet los gezien kunnen worden van de context waarin ze zich voordoen. Een geïsoleerde aanpak leidt vaak niet tot duurzame oplossingen, waardoor problemen jarenlang kunnen blijven bestaan en verbeterinitiatieven weinig effect hebben. Door de integrale aanpak van het HRM Kompas wordt dit voorkomen en krijgt de organisatie grip op de verandering en zicht op een nieuwe koers.
Diensten
HRM diensten gericht op optimale sourcing en samenwerking met businesspartners
Iosyn levert diverse professionele diensten gericht op de optimale (externe) inzet van beschikbare resources zoals bedrijfsmiddelen en menselijke capaciteit/ talent zodat de interne HRM organisatie efficiënt en doeltreffend processen kan uitvoeren en HR diensten kan leveren.
- Onderzoek en evaluatie
- Advies
- Procesbegeleiding
- Projectmanagement
- Verandermanagement
- Procesoptimalisatie
- Ondersteuning bij de inzet van interim capaciteit en kennis


Organisatieontwikkeling en talentmanagement
Investeer in organisatieontwikkeling gericht op het toekomstige gewenste resultaat en prestaties.